Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Μαρμελάδα μήλο

Τελικά βρήκα την ευκαιρία και έφτιαξα αυτή την μαρμελάδα μήλο που σχεδίαζα από μέρες. Πήρα 8 μήλα, ένα πορτοκάλι, 5 φλυτζάνια ζάχαρη, 2 λεμόνια (3 κουταλιές της σούπας λεμόνι χρειάστηκε) και 2 φλυτζάνια νερό.
Έπλυνα και καθάρισα τα μήλα. Φύλαξα την φλούδα και τα κομμάτια που έχουν τα κουκούτσια μέσα σε μία γάζα και τα έβαλα στον πάτο της κατσαρόλας. Αυτά τα κομμάτια είναι που έχουν την περισσότερη πηκτίνη! Από πάνω έβαλα τα μήλα που είχα προηγουμένως κόψει σε μικρά κυβάκια και ποτίσει με τον χυμό του λεμονιού. έριξα και το νερό και έβαλα την κατσαρόλα να βράζει. Εν τω μεταξύ καθάρισα ένα πορτοκάλι και το έκοψα σε μικρά κομμάτια αφαιρώντας τα κουκούτσια. Τη δε φλούδα την έκοψα σε λεπτές λωρίδες. έριξα την ζάχαρη και το πορτοκάλι και το άφησα να βράσει.
Η συνταγή έλεγε να φτάσει στους 104 βαθμούς, πράγμα που παρακολουθούσα με θερμόμετρο υγρών. Όμως νομίζω ότι και με το μάτι φαίνεται όταν η μαρμελάδα έχει αρχίσει να πήζει.
Να πω ότι το νερό ήταν μάλλον πολύ. Την επόμενη φορά θα έβαζα 1 και 1/2 φλυτζάνια. Ήθελε περισσότερο ανακάτεμα γιατί μου κόλλησε λίγο στον πάτο. Τα κυβάκια του μήλου δεν έλιωναν και τα πέρασα από το multi moulinex. Πρίν βάλω το πορτοκάλι έβγαλα και πέταξα την γάζα με τις φλούδες του μήλου (μετά άλεσα τα κυβάκια του μήλου). Τέλος το πορτοκάλι έδωσε αρκετά έντονη την γεύση του. Θα μπορούσα να είχα βάλει και λιγότερο...
Όλο αυτό μου έδωσε 2 βάζα του ενός κιλού. Τα βάζα τα είχα αποστειρώσει αφήνοντας τα ανοικτά (μαζί με τα καπάκια τους) μέσα στον φούρνο για 15΄στους 150 βαθμούς. Έβαλα μέσα σε αυτά ζεστή την μαρμελάδα, τα έκλεισα και τα γύρισα ανάποδα πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Η μαρμελάδα έγινε ωραιότατη! Βάζω κάθε πρωί στο ψωμί μου. Λέω την επόμενη εβδομάδα να φτιάξω κανένα Μολότωφ... πλάκα κάνω... όμως σε τέτοιες εποχές ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου χρειαστεί περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου